Jodium (I)

Jodium heeft groep 17, periode 5, atoomnummer 53 en behoort tot het P-blok in het Periodiek Systeem.
Het element behoort tot de reeks halogenen.


De fysische eigenschappen:
Jodium heeft een violette kleur en de aggregatietoestand is vast.
Net als andere halogenen kan jood met veel andere elementen verbindingen vormen, dat zijn jodiden. De reactiviteit is minder heftig dan bijvoorbeeld fluor en chloor maar jodium reageert wel weer heftig met alle alkali- en aardalkalimetalen.
De dichtheid van Jodium is 4930 kg·m−3.
Het smeltpunt is 386,7 Kelvin (113,6 °C), en het kookpunt is 458,4 Kelvin (185,3 °C).

De geschiedenis:
In 1811 werd jodium bij toeval ontdekt door Bernard Courtois. Hij was de zoon van een salpeterproducent (salpeter is een kaliumnitraat die wordt gebruikt bij de productie van buskruit). Om salpeter de krijgen moet je zeewier drogen en vervolgens verbranden, de as die hierbij vrijkomt moet worden gewassen met water. Hierna moet er zoutzuur aan toegevoegd worden. Bernard Courtois schoot een keer per ongeluk uit met de zoutzuur, waardoor er een wolk van paarse damp ontstond. De damp sloeg neer op metalen voorwerpen en daarbij vormde er donkere kristallen: jood. Op dat moment vermoedde Courtois al dat hij een nieuw element had ontdekt. Twee jaar later, in 1813, maakt Gay-Lussac (een vriend van Courtois die mee heeft geholpen om het onderzoek te verrichten naar het element) bekend dat het een nieuw element óf een nieuwe zuurstofverbinding was. De naam jodium komt van het Griekse woord lodes wat voilet betekent.

Hoe wordt jodium in de natuur gevonden?:
Jood wordt gewonnen uit verschillende stoffen van neerslagen in Chili en Bolivia. De stoffen uit deze neerslagen zijn natriumjodaat (NalO3) en sodium periodate (NaIO4).

De toepassingen:
Jodium wordt vaak gebruikt in de geneeskunde, bijvoorbeeld voor het ontsmetten van wonden. Ook kunnen er joodtabletten gegeven worden aan mensen in een kernrampgebied (zie afbeelding), word jodium gebruikt bij het ontwikkelen van foto's en word jodium gebruikt in gloeilampen.
        
Bronnen:                                                                                                                      
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jodium_(element)