De geschiedenis van het Periodiek Systeem

Het periodiek Systeem der Elementen is bedacht en uitgevonden door Dmitre Mendeljev.De geschiedenis van het Periodiek Systeem gaat niet heel ver terug, al zijn er wel al sinds de prehistorie elementen als goud, zilver, ijzer en koper bekend. In 1669 ontdekte Henning Brand een nieuw element, fosfor. In de daaropvolgende 200 jaar kwamen daar steeds meer nieuwe elementen bij. Men merkte dat er bepaalde elementen waren die dezelfde eigenschappen hadden, deze elementen had men in een groep bij elkaar gezet. Later maakte men nog meer van zulke groepen. Pas in 1862 werden al die groepen bij elkaar in het Tellurische helix dat is de een van de eerste pogingen voor wat nu het Periodiek Systeem der Elementen is.
In 1863 heeft John Alexander Reina Newlands de 56 elementen gerangschikt in 11 groepen. Een jaar later heeft hij deze tabel aangekondigd als wet van de octaven. Maar geen van deze tabellen werd als handig ervaren door andere wetenschappers.

Zes jaar later, in 1869 publiceerde Dmitri Mendelejev een tabel waarin de elementen op atoommassa én op eigenschappen waren gerangschikt.
Nadat Mendelejev zijn tabel had uitgebracht, werd hij meteen als 'vader van het Periodiek Systeem der Elementen' gezien. Het enige wat er nu nog moet gebeuren om de tabel af te maken, is de gaten opvullen.